گلبن سهراب در مقاله ای با بیان این مطلب نوشت: از علایم میگرن می توان به تهوع، استفراغ، حساسیت به نور و صدا اشاره کرد. حدود ۱۵ درصد مردم جهان به میگرن مبتلا هستند و آمارها حاکی از شیوع بیشتر در ن نسبت به مردان است. با وجود اینکه پاتوفیزیولوژی میگرن به خوبی شناخته نشده اما مطالعات نشان داده اند که عوامل محیطی و خارجی مختلفی می توانند موجب تشدید حملات میگرنی شوند.
از جمله این عوامل استرس، اختلالات هورمون های نه ناشتایی طولانی مدت، عدم مصرف آب، گرمای زیاد هوا، اختلالات خواب و شب بیداری، درد گردن و استعمال دخانیات است.
قدم اول در درمان تغذیه ای سردرد از جمله میگرن استفاده از یک رژیم غذایی متعادل از هر پنج گروه غذایی بوده و دریافت سه وعده غذایی اصلی و حداقل سه میان وعده از راهکارهای مناسب در کنترل سردرد میگرنی است.
از مصرف قندهای ساده به خصوص در زمان گرسنگی پرهیز کنید، افراد مبتلا به سر دردهای میگرنی واکنش های مختلفی نسبت به موادغذایی نشان می دهند. واکنش به یک ماده غذایی ممکن است از نیم ساعت تا ۷۲ ساعت بعد خود را نشان دهد. استفاده از یک دفترچه روزانه برای تعیین زمان و نوع غذای خورده شده ضروری است.
در بیماران مبتلا به میگرن مهم است که به سلامتی عمومی بدن توجه ویژه ای شود. مصرف وعده های غذایی با مقدار کم و تعداد وعده های بیشتر، مصرف مداوم آب در طول روز، فعالیت بدنی منظم، خواب کافی و مدیریت استرس می تواند از بروز میگرن پیشگیری کند.
کافئین در مقدار پایین، باعث بهبود علایم میگرن می شود اما اگر مقدار بالای آن (بیشتر از ۲ فنجان قهوه در روز) مصرف شود می تواند منجر به تشدید حملات میگرنی شود.
بهترین توصیه در مورد مصرف کافئین مصرف منظم با مقدار مشابه بدون تغییر ناگهانی در میزان آن است، به عنوان مثال اگر همیشه عادت داشته ایم روزی یک فنجان قهوه مصرف کنیم ادامه همین مقدار مشکلی ایجاد نمی کند ولی اگر به یکباره مقدار مصرف را به سه لیوان یا بیشتر افزایش دهیم می تواند احتمال تشدید حملات میگرنی را افزایش دهد.
گلوتامات افزودنی غذایی است که به شکل وسیعی در غذاهای فراوری شده، بسته بندی شده و رستورانی (مانند همبرگر، مرغ سوخاری و غیره ) وجود دارد که برای طعم دار کردن غذا مورد استفاده قرار می گیرد.
مطالعات نشان می دهند این ماده می تواند باعث تشدید حملات میگرن شود. گلوتامات برروی برچسب محصولات حاوی آن، عمدتا به صورت مونوسدیم گلوتامات یا MSG نوشته می شود.
تیرامین ترکیبی اسیدآمینه ای است که در غذاهایی همچون پنیر کهنه، ماهی دودی، آجیل، شکلات تلخ و غذاهای تخمیری وجود دارد. این مواد هم موجب تشدید حملات میگرنی می شوند.
نیتریت بیشتر در غذاهای فرآوری شده گوشتی همچون سوسیس و کالباس وجود دارد. این ترکیب برای تازه و خوشرنگ نگهداشتن فراورده های گوشتی استفاده می شود. در افرادی که به این ماده واکنش نشان می دهند، از طریق گشاد کردن عروق مغز باعث بروز سردرد می شود.
آسپارتام یک شیرین کننده مصنوعی است که در صنعت مورد استفاده قرار می گیرد و همچنین به صورت پودر و قرص های شیرین کننده برای بیماران دیابتی در داروخانه ها در دسترس است و در برخی افراد سبب تشدید سردرد می شود.
افراد مبتلا به میگرن باید به برچسب مواد غذایی و نوشیدنی های رژیمی توجه کنند و در صورتیکه از آسپارتام به عنوان شیرین کننده در آنها استفاده شده ار مصرف آن خودداری کنند.
انواع پروتیین ها (مانند جگر، گوشت قرمز، مرغ، ماهی)، مغزها، کلم بروکلی، گل کلم، اسفناج، جعفری و سویا، حبوبات، مغزها، سبزیهای برگ سبز (مانند اسفناج، جعفری و غیره )، دانه کامل غلات (سبوس نگرفته) برای کنترل میگرن ضروری است.
* عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی
درباره این سایت